Топ 10 храни, които са изглеждали различно в миналото


Днес ще погледнем каква е човешката дейност върху храните, които познаваме и ядем всеки ден в новото ТОП 10 храни, които са изглеждали различно в миналото!

Толкова сме свикнали с ежедневните храни, които виждаме навсякъде около нас, че вече дори не ни правят впечатление. Знаем, че бананите са жълти, морковите оранжеви, а патладжаните тъмно лилави. Как ще се почувствате ако ви кажа, че не винаги е било така. Някои зеленчуци са са се променили много през последните години благодарение на нас хората. Аз съм Слави, а вие сте с последния епизод за сезон 3 от Топ класациите, а именно Топ 10 храни, които са изглеждали различно в миналото
Дали чрез генна модификация или изкуствен подбор, ние хората сме променили много вкусът и външния вид на някои плодове и зеленчуци драстично, за да можем да ги консумираме. Събрал съм най-интересните, но има още много. Ако и вие знаете за някои, споделете ги долу в коментарите.
Знаете ли как е изглеждала царевицата само преди няколко века. Тя е и най-добрия пример как хората променят изцяло едно растение, за да го нагодят според изискванията си. За първи път царевицата била култивирана от индианците в днешно Мексико преди повече от 8000 години. Една от най-модерните съставки на днешните ястия несъмнено е авокадото. То е плод, който има вкус на зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядките. Авокадото днес обаче е доста различно от това, което са яли хората през 17 век. Тези и още доста променени плодове и зеленчуци ще видите в днешната класация на the Clashers Топ 10 храни, които са изглеждали различно в миналото. На външен вид прасковите не са се променили особено много от преди векове. Това, което е различно обаче е вкусът и големината на този плод. Китайците първи са култивирали прасковите преди около 6000 години, но тогава тя е била малко по голяма от череша. Тук можем да започнем от самото име на този зеленчук на английски – ег плант. Ег като айце и плант като растение. Винаги съм се чудил от къде идва това странно име. Оказва се, че в миналото патладжаните са били бели и във формата на яйце. Всъщност имало няколко разновидности откъм цвят – жълто, синьо и зелено. До тук в класацията видяхме продукти, които са подобрени или вкусово или с големина, но стигаме до първия плод, който е влошен. Всички знаем за супер вкусните горски ягоди нали? Тези от пазара обаче, нямат нищо общо. Да по-големи са, но и доста по-безвкусни. Как ви се струва до тук Топ 10 храни, които са изглеждали различно в миналото? Доматите са един от най-разпознаваемите зеленчуци на пазара. Всъщност факт е, че домата изобщо не е заленчук, а плод. Вида, който го познаваме днес е отнел хиляди години еволюция и човешка намеса естествено. Ето как са изглеждали морковите преди хората да се намесят и да ги превърнат в оранжевите корени, които познаваме днес. Смята се, че за първи път моркови са консумирани през 10-ти век в Персия и изобщо не са били оранжеви, а лилави или бели на цвят. Преди краставиците, които познаваме днес да се култивират от човека, те са изглеждали ето така. Все още по земята се намират подобни диви краставици, които изглеждат много страховитоБананите, които познаваме днес нямат нищо общо с това, което са били преди няколко века - пълни със семки, тръпчиви на вкус и доста малки. Смята се, че първите банани били култивирани и консумирани преди около 10 хиляди години в територията позната днес като Нова Гвинея. Кой обаче е най-променения плод в днешната класация Топ 10 храни, които са изглеждали различно в миналото? Сезона на дините наближава и това е любимият плод на много хора. Още си спомням как като бяхме малко ни режеха по едно огромно парче и ни пращаха на двора да цапаме там. Но знаехте ли, че динята в миналото и преди хората да се намесят е изглеждала тотално различно.


Коментари